ViaOral is een kunstenaarsinitiatief in wisselende samenstelling rond de  beeldend kunstenaars Frank Morssinkhof en Kees de Groot. Hun samenwerking gaat terug naar het eerste jaar van de AKI, te Enschede, destijds nog een bolwerk van avantgarde en artistieke innovatie, mede vanuit de vakgroep mediakunst. Onder leiding van audio-visueel en mediakunst docent Rene Coelho, in die jaren oprichter van Montevideo (later het Nederlands Instituut voor Mediakunst) ontstond in Nederland de eerste generatie videokunstenaars waar Kees de Groot en Frank Morssinkhof toonaangevende exponenten van werden.

 

 

In 1981, in de periode van postpunk, new-wave, industrial en DIY, met de opkomst van die Neue Deutsche Welle en het nieuwe expressionisme / de Jonge Wilden, organiseerde het duo in de Kasbah te Hengelo het historische TVKV, een obscure miniclub, waar gedurende een half jaar de zaterdagnachten werden gevierd met wekelijkse koptelefoonconcerten, live gespeeld door jonge kunstenaars en onderzoekers. Het was de periode met de radio-uitzendingen van Willem de Ridder, met Home-Made Music, en de opkomst van de eerste Korg Synthesizers en analoge ritmeboxen, en het zelf uitbrengen van cassettebandjes met independent labels. Dit was de voorbode van de opkomst van de electro, techno en house eind jaren 80.

 

Tijdens hun studie trokken De Groot en Morssinkhof  vanuit Twente naar Amsterdam en exposeerden en netwerkten wereldwijd met jonge kunstenaarsals Peter Giele, Rob Scholte, Maarten Ploeg, Aldert Mantje, Lydia Schouten, Sluik/Kurpershoek en anderen. Met hun kleurrijke, rauwe, psychedelische  en audio-gestuurde videotapes en installaties trokken ze de aandacht als ontwikkelaars van een nieuwe kunstvorm (audio-videokunst-environments) en exposeerden vanaf 1984 op festivals en manifestaties wereldwijd van Mexico, USA tot Japan, en in musea zoals Stedelijk Museum Amsterdam, Centraal Museum Utrecht, Gemeente Museum Den Haag, Museum Prinsenhof Delft, Rijksmuseum Twenthe, ICA London, Danceteria New York, Grizio Notte Rome, etc

 

Met gezamenlijke projecten en kunstparty’s in kraakpanden en manifestaties in de openbare ruimte, vervallen industrie terreinen, met de opkomst van de techno, VJ kunst en uiteraard het internet begin jaren 90 was het gedaan met de white cube, als platform uit de nadagen van het modernisme. Kees de Groot en Frank Morssinkhof ontwikkelen terug in Twente initiatieven met in 1995 de oprichting van PLANETART, whats in a name.

 

Met PLANETART worden diverse projecten gelanceerd waarbij de Groot en Morssinkhof voortduren een bepalende rol spelen in de programmering, art direction en styling van de projecten en festivals zoals GOGBOT, sinds 2004, Twente Biënnale 2009-2015, en sinds 2014 in Rotterdam het jaarlijkse TEC ART festival.

 

Kenmerkend in het werk van ViaOral gedurende al deze jaren is een constante en kritische verwijzing naar de maatschappelijke actualiteit, met name de rol van de kapitalistische technologie, in een beeldtaal dat direct, rauw, kleurrijk en confronterend overkomt, met absurdistische, speelse en humoristische verwijzingen naar talloze bronnen uit de (kunst)geschiedenis.